Studiemethodiek

De meest voorkomende vraag van studenten is om te leren leren. Want meestal weten ze wel waar het over gaat maar krijgen ze het niet verwerkt. En deze zoektocht is niet meer dan logisch. Een studiemethode is enorm variabel: ze is niet voor iedere persoon hetzelfde, ze is verschillend voor ieder vak, ze is niet altijd degene die de leerkracht aanbiedt en mits de meeste leerlingen in de eerste jaren van het lager onderwijs en soms zelfs nog in het secundair onderwijs nog heel goed alles van buiten kunnen leren, is de nood aan een adequate techniek om zaken goed te leren en te bemachtigen minder noodzakelijk. Het is meestal pas in (de latere jaren van) de secundaire school dat men de nood voelt om een aangepaste techniek te vinden om de bergen informatie efficiënt te verwerken.
Omwille van deze reden heb ik deze pagina ontwikkeld. Ik zal hier enkele documenten publiceren van mijner hand die kinderen, jongeren en zelfs volwassenen (na de nodige aanpassing) kunnen op weg zetten om een goede techniek te vinden. Wil ik hiermee zeggen dat enkel mijn wil wet is? Nee, helemaal niet. Hoewel ik zelf ondertussen al meer dan 16 jaar schoolervaring heb, waarvan 14 jaar met een eigen studiemethodiek en 5 jaar waarin ik andere methodieken heb bekeken en bestudeerd, wil dit niet zeggen dat ik alles weet  en dat u een vreemde eend in de bijt bent wanneer u na deze tips geen juiste methode kan vinden. Helemaal niet zelfs! Dit wil gewoon zeggen dat mijn techniek nog aan het ontwikkelen is. En hoewel ik waarschijnlijk nooit perfect ga zijn, streef ik daar toch naar en zal ik blijven zoeken naar verschillende methoden.

Veel hulp heb ik aan de verschillende kinderen en jongeren (vaak met leerproblemen) die ik heb mogen begeleiden als studiecoach. Zij hebben mij vaak laten zien hoe het nóg beter kon. Soms door tips te geven maar vaak door totaal niets te zeggen waardoor ik verder ging zoeken om het probleem waarvoor zij stonden, te verhelpen. Dus dankjewel Giel-Jan, Erhan, Ruben, Noëmie, Flor, Calvin, Mazen, Jasper, Pierre en Christie!

1) Document om je resultaten effectief bij te houden: Toetsresultaten bijhouden.pdf

2) Document om te testen of je de aanwijzingen in een vraag wel goed leest: Volg jij goed de aanwijzingen op een toets of taak? .pdf

3) Planning voor de examen: voor en tijdens de examen: Studieplanning voor en tijdens de examen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: