Heusdens Volkstheater (Revue) 2011 – Zwarte snief!

Revue 2011: Zwarte Snief

De 43ste productie van ’t Heusdens Volkstheather was weer een voltreffer. In 3 bedrijven, zoals altijd, werden er aan ons 4 prachtige decorstukken, geweldige personages en een hilarisch verhaal in het Algemeen Heusdens voorgelegd. Hoewel het wel zou moeten als echte Heusdenaar, ben ik geen held in dat Heusdens te kunnen schrijven. Dus dat hou ik over voor de specialisten hierin en ik ga verder in het Algemeen Nederlands met hier en daar wat van mijn beste Heusdens.

Revue 2011 Zwarte Snief By Dorien Schraepen

Tijdens dit stuk besloten 3 buren (de dikke, den dûve en den blinde), die de ‘zwarte snief van de letste tijd’ beu waren, om een oplossing te vinden. Zo komen ze, na lang denken, op het idee om ‘de Put’ (de steenkoolmijn van Zolder) terug open te doen. Maar dit maal zien ze het groots: de mijn gaat terug open voor mannen én vrouwen, er worden ‘stôôte madammen achter glâs’ bijgezet en een groot shoppingcentrum met bjoetie salon en krantenwinkel. En daar slagen ze ook in maar doordat er tijdens de eerste dag een nóg merkwaardigere ontdekking inne Put wordt gedaan (David, zoon van de facteur) zijn ze al rijk nog voordat ze eraan beginnen.

Enkele van de moppen die werden verteld:
“- Ge moet die politiek bekijken als een relatie met een koei. Ge hebt het socialistisch systeem, daar hebt ge 2 koeien en ge geeft ene aan uwe buur die der geen heeft. Dan hebt ge het communistisch systeem. Daar hebt ge 2 koeien, de staat pakt die alletwie âf en ge krijgt een beetje melk in de plèk. Dan hebt ge het Waals systeem , die pikken der twie van ût Vlaanderen. En als letste hebt ge het Vlaams systeem en daar trouwt ge met de koei.
* En hoe zit da dan met De Wever?
– De Wever? Die heeft geen koei! Das e kalf!”

“Der stond er tlest iene op de mèt die had iene appel mee en voor de rest niks. En ik zei: ‘met dieje appel verdient ge nog ni het zout op ûr patâten!’ En hij zei ‘Mè zuster hèt 25 appartementen en die hèt die ûk allemaal verdient mèh 1 pruim.”

Tijdens de sollicitatie om in de mijn te mogen komen werken:
“Den eerste kûmt binnen en ik vroeg of hij al ervaring had. Hij zei ‘joa’ met een Ântwèrps accent en dus vroeg ik ‘Ah? En woar dan?’ En hij zei ‘Ah, in Ântwaarpen’. En dus hêm ik hûmp buiten gezet met de woorden ‘In Ântwèrpen woaren der geen mijnen, mèr in Beringen, Winterslag, Zolder enzu!’ En ik loep met hûmp mee naar de deur en ik hûûr hûmp zeggen tegen de volgende ‘Als hij vroagt waar ge hebt gewerkt moet ge zeggen ‘in Beringen’. En de volgende komt binnen en ik vraag of hij al ervaring heeft en hij zegt ‘ja ik hêm gewerkt in Beringen’. En ik vroag ‘ah en hoe diep??’ En hij antwoordt ’30 meter diep’ En dus hêm ik hûmp buiten gezet met de woorden ‘800 meter diep is de mijn!’ En aan de deur hûûr ik hem tegen de volgende zeggen ‘Als hij vraagt hoe diep da ge hebt gewerkt moet ge ‘800 meter’ zeggen’. De letste kûmpt binnen en ik vraag hem of hij ervaring heeft en hij zegt ‘Ja, ik heb gewerkt in de mijn van Winterslag op 800 meter diepte!’ En dus vroag ik hem ‘En waar hangt ge uw lamp?’ En hij antwoordt ‘Ah ma das een strikvraag eh! Ik werk ni met een lamp want ik doe enkel dagpost!’.”

Revue 2011 Zwarte Snief By Dorien Schraepen

” – De burgemeester kan ni komen. De pastoor moet dan maar met de misdien-AARS komen.
* Die komen ni, ze lagen met een snotbel in bel.
– Als ge belt naar de brouwerij van Westvleteren dan vragen ze aan de andere kant ‘ist vûr een blondje van 8 of vûr een brunette van 12?'”

“Ja mûtske, als ik ni beter wist zou ik denken da ge ûr diploma hebt gespaard met Artispunten!”

“Freddy heeft 70 hobby’s! 69’en en vissen.”

Advertenties
Comments
3 Responses to “Heusdens Volkstheater (Revue) 2011 – Zwarte snief!”
 1. Ienvannedansereskes schreef:

  Vindt het leuk dat ge het ne plezante avond vond

  Mvg een van de dansereskes ! x

  • drientje schreef:

   Uiteraard was het fijn! ^^
   Ik heb geen foto’s van de danseressen omwille van de bewegende beelden waar mijn toestel niet zo goed mee om kan. 😉

   Groetjes,
   Dorien

 2. Senne schreef:

  Dit jaar wast weer een goeike ben gister gaan kijken !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: